10 Ocak 2013 Perşembe

Arılar ve Kış

   Çok merak edilen ve öğrenilmesi gereken bir mesele olduğu için bugün bu konuya değinmek istedim. Yaşamakta olduğumuz mevsim itibari ile havalar oldukça karışık. Kar, yağmur, fırtına ve aşırı soğuk hepimizi çok fazla etkiliyor her zaman. Peki bu olumsuzluklar arılarımızı nasıl etkiliyor ? Amatör arıcılıkta, kış mevsiminde arıcıyı en çok düşündüren olay: '' Acaba arılarım kışı atlatırmı, atlatabilecek mi ? '' Şimdi yazdıklarımı dikkatle okuyun ve bu sorulara cevabı kendinizi verin.

  Bu blog benim gibi amatör arıcılık yapan ve internetten bu işle alakalı sağlıklı bilgiler arayan arkadaşlar için kuruldu. Fırsat buldukça sizlere bu işte en çok problem olan meseleleri anlatacağım inşallah, sizde merak ettiklerinizi ister yorum yaparak ister sağ üst köşedeki adrese mail göndererek sorabilirsiniz. Konumuza dönelim.



Bunun birçok sebebi var:

  1.  Arılarımızın kışlık stokları tam olmalı
  2. Arılarımız kışa genç bir ana ve genç bir nüfus ile girmeli
  3. Kovan içerisinde arıların meşgul etmediği çerçeveler çıkarılmalı ve kovan bir bölme tahtası ile bölünmeli
  4. Arılar kış boyu rahatsız edilmemeli yoksa aşırı bal tüketimine neden olur ve yiyecek stokları erkenden tükenir. 
  5. Mümkünse arılar bir sundurma altında veyahut bir sehpa üzerinde açıkta kışlatılmalı. En sağlıklıları bunlardır.
  6. Arılarımızın varroa mücadelesini vaktinde yapmış olmalıyız. 
Gördüğünüz gibi arkdaşlar cevabınızı bunalara göre verin ve düşünün. En az 6 neden kış mevsiminde arılarımızın sönmesine neden olur. Lütfen aklınıza takılanları bana sorun. Bu işi başaracaksınız.

Saygılarımla

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder