5 Ocak 2013 Cumartesi

Arı Almak

   Blogumda daha önceden bu konu ile ilgili bir yazı yazmıştım, fakat blogda bir sorun oluşması nedeni ile konuları sil baştan yapmam gerekti. Yazımı amatör arıcılar için yazıyorum, işin içindeki bir arıcı bunları zaten bilir.Arı almak aslında çok zor bir iş değildir fakat doğru satıcıyı bulmak lazım. Aldığınız koloni (bir kovandaki arı topluluğu) yeterki sağlıklı olsun, onlar gerisini halleder. Bu yüzden arıcılık diğer birçok hayvancılık türlerine göre biraz daha avantajlıdır.
 Arılar kendileri için gereken birçok ihtiyacı kendileri temin eder ve bu sayede sahiplerine fazla iş çıkarmazlar.

Güvenebileceğimiz satıcıyı buduktan sonra şunlara dikkat etmeliyiz:

1. Amatör bir arıcı arısını daima havaların artık ısındığı soğukların artık fazla hüküm sürmediği bir bahar mevsiminde almalı.

2. Hangi güçte bir arı almak istiyoruz? Zayıf, iyi, orta, güçlü
1-3 çerçeve arı zayıf, 4-5 arası iyi, 6-7 orta, 7 ve sonrası güçlü bir koloni demektir. Kuvvet durumuna göre fiyatlar değişecektir


3. Koloninin sağlık durumu; kesinlikle alacağımız kolonide hiçbir hastalık olmamalı ve arıların baş düşmanı varroa mücadelesi yapılmış olmalı, bunu arı alacağınız kişiye bildirin.

4. Arıyı kendinize ait bir kovana değilde kendi kovanı ile alacaksanız kovanın fiziki durumuna dikkat edin sağlam olsun.

Ve son olarak Ana Arının Yaşı. Arıyı alırken bunu da mutlaka sorun, ana arı genç olsun. En fazla 2. yaşına girsin alacağınız bahar mevsiminde. Bu verim yönünden büyük önem taşıyor.

Konu ile ilgili sorularınızı yazıya yorum yaparak sorabilirsiniz.

Saygılarımla

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder